De zin van ons bestaan; leven voor Hém

De zin van ons bestaan; leven voor Hém. Wat is de zin van mijn bestaan op aarde? Is het alleen maar genieten en is het daarna over en uit?! Heeft ons leven ook een doel? Veel mensen hebben het te druk om wat langer hierover na te denken, en misschien wíllen ze er ook niet over nadenken. De zin van het bestaan; we worden hier vooral mee geconfronteerd bij een overlijden. We worden dan met de neus op de feiten gedrukt dat het leven eindig is. ‘Het houdt een keer op’, dus zoveel mogelijk genieten, zo lang het nog kan. Ondanks genieten, ervaart de mens, in het algemeen, toch leegheid. Het leven kan soms zo zinloos lijken; is dít het nou? Deze leegheid wordt vaak opgevuld met zoveel mogelijk bezigheden. In deze studie wordt gekeken wat de Bijbel hierover zegt.

Wat is het belangrijkste?

Wat is de zin van dit leven? Waarom ben ik hier? Wat is nou het belangrijkste in ons leven? Waar hechten we de meeste waarde aan? Daar zijn veel onderzoeken naar gedaan. ‘Vrijheid’, antwoorden veel mensen. ‘Vrijheid is het hoogste goed’, zéker in deze tijd. Geen oorlog. Niet gebonden aan anderen. Zonder belemmeringen je eigen leven leiden, zoals jij dat wilt. Vrijheid, blijheid. Dit staat bovenaan de lijst.

Een kind van God is waarlijk vrij

Johannes 8
36 Indien dan de Zoon u zal vrijgemaakt hebben, zo zult gij waarlijk vrij zijn.

Prediker 3
1 Alles heeft een bestemden tijd, en alle voornemen onder den hemel heeft zijn tijd.

Maar kan de mens ooit écht vrij zijn? Dat dénkt hij wel, maar dat is hij niet! Hij is zowiezo onderworpen aan de tijd. Voor alles wat gebeurt, is er een uur. ‘Een tijd voor alles wat er is onder de Hemel’. De Vrijheid Die God ons geeft, is van heel andere orde. Dan ben je vrij van de macht van de zonde, vrij van de heerschappij van de dood, en vrij van boze geestelijke machten. Als kind van God, ben je daadwerkelijk bevrijd, en vrijheid staat bovenaan de lijst. Als tweede belangrijkst in het leven, staat ‘een partner’. De mens is niet graag alleen. De mens is niet gemaakt om alleen te zijn. De beste Partner in je leven, is de Heere. Zonder de Heere is je leven niet echt zinvol, ook al heb je een partner.

Gezondheid is niet zaligmakend

Gezondheid staat op nummer drie in de lijst, dat kunnen we allemaal goed begrijpen. Er kan je immers zomaar iets gebeuren. Ja, gezondheid is belangrijk. Ikzelf heb een progressieve bindweefsel-aandoening, maar uit ervaring kan ik zeggen, dat je ook zonder goede gezondheid, een heel zinvol leven kunt leiden. In mijn ogen wordt het belang van ‘gezond-zijn’ erg overdreven. Hoe zit het met de échte gezondheid, de geestelijke gezondheid? Er is nauwelijks nog gezondheid van het geloof, mede daardoor holt de algemene geestelijke gezondheid hard achteruit.

Vijftiende plaats

Op de vijfde plaats van de lijst staat ‘een gezin’, waarmee lief en leed gedeeld kan worden. Op de vijftiende plaats staat ‘God’. God is geen hoofdzaak, maar bijzaak. Daarbij moet je je bovendien ook nog afvragen wie-of-wat er met god bedoeld wordt. Op de zeventiende plaats staat ‘winkelen’, en de achttiende plaats wordt ingenomen door ‘feesten, genotmiddelen, en meditatie’, en op de negentiende plaats staat ‘gebed’. De Christelijke waarden (wat dat ook moge zijn) die ons land van origine had, zijn afgezwakt. Hoewel de vrijheid nog steeds op één staat, vult men dit nu anders in.

Bóven de zon

Prediker 1
1 De woorden van den prediker, den zoon van David, den koning te Jeruzalem.
2 IJdelheid der ijdelheden, zegt de prediker; ijdelheid der ijdelheden, het is al ijdelheid.
3 Wat voordeel heeft de mens van al zijn arbeid, dien hij arbeidt onder de zon?

Prediker zegt dat alles onder de zon ijdelheid is. Leegte. De zin van het leven, het blijvende doel van je leven, vindt zijn oorsprong bóven de zon. Bij God, de Schepper van Hemel en aarde. Het Boek Prediker eindigt met: ‘Heb ontzag voor God en Zijn Woord’.

Prediker 12
13 Van alles, wat gehoord is, is het einde van de zaak: Vrees God, en houd Zijn geboden, (= alle Woord wat de Heere geboden heeft. Aangeboden aan ons. Het gaat niet over de tien geboden!) want dit betaamt allen mensen.
14 Want God zal ieder werk in het gericht (oordeel) brengen, met al wat verborgen is, hetzij goed, of hetzij kwaad.

Níets is hier blijvend

Het Boek Prediker is geschreven door de wijze koning Salomo, de tweede zoon van David. De strekking van dit Bijbelboek is: ‘ijdelheid der ijdelheden, het is alles ijdelheid’. Leegheid dus. Nee, Salomo was niet somber, maar realistisch. Steeds komt de Prediker tot dezelfde conclusie: ‘Het leven hier onder de zon heeft geen, of heel weinig zin’. Het dient allemaal tot niets. Niets is hier blijvend. Alles, hoe mooi ook, zal eenmaal vergaan. Maar wat gedaan werd uit liefde tot Christus, dat houdt zijn waarde, en zal blijven bestaan. (Lied 166, Joh. de Heer) Daarom zouden wij onze blik houden op bóven-de-zon, alles ónder de zon is immers vergankelijk.

2 Korinthe 4
18 Dewijl wij niet aanmerken de dingen, die men ziet, maar de dingen, die men niet ziet; want de dingen, die men ziet, zijn tijdelijk, maar de dingen, die men niet ziet, zijn eeuwig.

Gebakken lucht

Het Bijbelboek Prediker is niet erg populair. Sommigen vinden het zelfs depressief. Er wordt in gezegd dat het geen nut heeft om aan deze wereld te bouwen. Omdat dat zinloos is. Deze oude Schepping is dood en zal straks weggedaan worden. Je kunt hier niks definitiefs tot stand brengen. Alles is aan bederfelijkheid onderhevig. Dus waarom zouden we hier in de wereld alles moeten opleuken? Alles van de wereld is lucht en leegte. Straks zal de Heere definitief orde op zaken stellen in deze wereld, maar uiteindelijk doet Hij deze oude Schepping weg.

Nieuwe Hemel en nieuwe aarde

2 Petrus 3
13 Maar wij verwachten, naar Zijn belofte, nieuwe hemelen en een nieuwe aarde, in dewelke gerechtigheid woont.

Openbaring 21
1 En ik zag een nieuwen hemel en een nieuwe aarde; want de eerste hemel, en de eerste aarde was voorbijgegaan, en de zee was niet meer.

Er komt een nieuwe aarde, en nieuwe Hemel voor in de plaats. Dat doet Hij omdat deze oude Schepping niet deugt. God gebruikt hem een tijdje om Zijn Heilsplan te volvoeren: als voedingsbodem voor een nieuwe Schepping. Wij zouden ons als gelovigen daarvan bewust zijn. Dan zouden we begrijpen dat we ons leven in deze wereld niet al te serieus hoeven nemen.

Bekering

Hebreeën 9
27 En gelijk het den mensen gezet is, eenmaal te sterven, en daarna het oordeel;

Prediker 12
14 Want God zal ieder werk in het gericht (oordeel) brengen, met al wat verborgen is, hetzij goed, of hetzij kwaad.

2 Korinthe 5
10 Want wij allen moeten geopenbaard worden voor den rechterstoel van Christus, opdat een iegelijk wegdrage, hetgeen door het lichaam geschiedt, naardat hij gedaan heeft, hetzij goed, hetzij kwaad.

Het belangrijkste wat je kan doen in je leven hier op aarde, is je bekeren tot God. De zin van het leven, het doel van het bestaan, zouden we zoeken bij Degene Die bóven de zon Zijn Woning heeft. God heeft Zijn Liefde in deze wereld gebracht door Zijn Zoon, de Heere Jezus Christus. Bovendien wordt ieder mens eenmaal geoordeeld. Als je een kind van God bent, wordt je niet veroordeeld worden, maar be-oordeeld. De Heere zal bekijken hoeveel werken je ter Ere van Hèm hebt gedaan.

Vruchtbare Werken en dode werken

Vruchtbare werken zijn werken ter Ere van God. Deze worden in de Bijbel ook ‘ Goede werken’ of ‘Werken des geloofs’ genoemd. Vruchtbare werken zijn geen werken die God verwacht van de mens; het zijn geen verplichte werken. Goede werken zijn werken die voortkomen uit geloof. Het zijn vruchtbare werken. Werken die voortkomen uit de gelovige, omdat zijn hart gevuld is met het Woord van God. Het zijn Werken die de Geest in, en door, de gelovige mag bewerken. Naar de mate waarin de Geest Zijn Werk mag doen, naar die mate ontvangt men straks Loon. Dode werken zijn werken ten behoeve van jezelf (oude mens), de oude Schepping, of ten behoeve van de Wet. Deze werken leveren niets op, oftewel, dragen geen Vrucht. Deze werken zijn niet ter ere van God, maar ter ere van jezelf.

Titus 3
8 Dit is een getrouw woord, en deze dingen wil ik, dat gij ernstelijk bevestigt, opdat degenen, die aan God geloven, zorg dragen (ervoor zorgen), om goede werken voor te staan (te bevorderen; de gelovige zou de Geest Zijn Werk laten doen) deze dingen zijn het, die goed en nuttig zijn den mensen.

Hebreeën 9
13 Want indien het bloed der stieren en bokken, en de as der jonge koe, besprengende de onreinen, hen heiligt tot de reinigheid des vleses;
14 Hoeveel te meer zal het bloed van Christus, Die door den eeuwigen Geest Zichzelven Gode onstraffelijk opgeofferd heeft, uw geweten reinigen van dode werken, om den levenden God te dienen?

Vruchtbare Werken

Alles wat de Geest in, en door, ons mocht bewerken, alles wat gedaan werd uit Liefde voor de Heere, dát houdt zijn waarde, en zal blijven bestaan. Dat heeft eeuwigheidswaarde. Al deze werken zijn ter Verheerlijking van Christus. Deze werken zullen worden beloond door de Heere. De Heere is een goed Werk begonnen in elke gelovige en wil dat Werk ook graag Zelf tot een goed einde brengen. Zonder tegenwerking van de gelovige. Het tegenwerken van de Geest, heet ‘het bedroeven van de Geest’. (zie ook de studie ‘De Geest bedroeven, uitblussen of lasteren’)

Filippenzen 1
6 Vertrouwende ditzelve, dat Hij, Die in u een goed werk begonnen heeft
(het Goede Werk dat Hij begonnen is, is het ontvangen van de Heilige Geest. Hij wil dan ook dat wij Zijn Geest laten werken), dat voleindigen zal tot op den dag van Jezus Christus; (dag van Christus = terugkomst van Christus = Rechterstoel = Opname van de Gemeente)

Onze handen openen

Iedere wedergeborene, ofwel gelovige, moet weten dat hij niet zélf hoeft te werken voor God. Juist niet, want dat is wettisch. De Geest zal  duidelijk maken wat Hij verlangt. Gods Werk valt niet te plannen of te regelen. Wij zouden 24 uur in Zijn Dienst staan. Wij hoeven slechts onze handen te openen en ons dienstbaar en afhankelijk op te stellen. De Heere zal onze handen dan vullen. Alle eigen werken zullen verdwijnen. Alle energie daarin gestopt, is straks weg. Ook alle wereldse kennis is straks verdwenen. Masters en Bachelors hebben geen waarde boven de zon.

Efeze 4
10 Want wij zijn Zijn maaksel, geschapen in Christus Jezus tot goede werken, welke God voorbereid
(Gód heeft Zijn Werken voorbereid) heeft, opdat wij in dezelve zouden wandelen.

Kolossenzen 1
10 Opdat gij moogt wandelen waardiglijk den Heere, tot alle behagelijkheid, in alle goede werken vrucht dragende, en wassende
(= opgroeiend) in de kennis van God;

LEES VERDER IN DE PDF DE ZIN VAN ONS BESTAAN; LEVEN VOOR HÉM  

De zin van ons bestaan; leven voor Hém

Reageren