De Bijbel en de arm, hand, been, en voet

De Bijbel en de arm, hand, been, en voet. Dit is de dertiende, en laatste, studie van de reeks ‘De Bijbel en het menselijk lichaam’. Zoals we al in de vorige studies over het menselijk lichaam konden lezen, is de anatomie van de mens een plaatje, een beeld, van geestelijke Waarheden. Je kunt de Heere leren kennen vanuit Zijn Schepping. Wat zegt de Bijbel over de arm, de hand, het been, en de voet? En welke Waarheden uit Zijn Woord vinden we terug in de anatomie ervan? We kunnen het in deze studie ontdekken.

Hebreeuws

70.200.7   =   zeroa’ =    Arm
200.7         =   zer      =    Krans; Kroon (beeld van Koningschap)
70               =   ayin    =    Zeven/ zeventig staat in de Bijbel voor ‘een volheid’

Uit Het Hebreeuwse woord voor arm kunnen we lezen dat het ‘Koningschap’ tot stand komt door de ‘volheid’. God werkt door Zijn Arm, daarmee bewerkstelligt Hij Kracht. Arm staat voor Kracht. De Arm van God is, in hoogste toepassing, Christus. Hij werkt immers door Zijn Zoon, Hij werkt Zijn Heilsplan uit door de Heere Jezus Christus. De Kroon, ofwel de Krans, komt tot Volheid, omdat het Heilsplan ertoe leidt dat uiteindelijk Christus in de héle wereld heersen zal. Er zal geen einde komen aan Zijn Koningschap.

Zaad en Kroon

Het woord voor ‘arm’ is in het Hebreeuws direct verbonden met het woord voor ‘zaad’. Het woord zaad heeft in zich ‘dat de kroon tot volheid komt’. Op het hoogste niveau is Christus het Zaad. Hij is het Zaad van Abraham, en David. Christus draagt de Kroon, de Krans. Dat is een Volheid sinds Zijn Opstanding, en wordt ook straks in de wereld werkelijkheid. In de nabije toekomst zal Christus de Koning zijn van Israël en van de overige Volkeren. Zaad wat tot volheid komt: een Bekroning. Christus is de Zoon van God, maar ook Degene door Wie God werkt.

Sterkte, Kracht, Macht

Psalm 89
11 Gij hebt Rahab (= Egypte) verbrijzeld als een verslagene; Gij hebt Uw vijanden verstrooid met den arm Uwer sterkte.

14 Gij hebt een arm met macht; Uw hand is sterk, Uw rechterhand is hoog.

De arm staat in de Bijbel voor ‘sterkte’, en synoniemen zoals ‘kracht’, ‘sterk’, en ‘macht’. De mens gebruikt, in zijn bezigheden, zijn arm het meest. Bij tillen, sjouwen, en dragen is kracht nodig. Het bot in de arm is heel stevig. De uitdrukking ‘De sterke arm’, staat voor de politie. Zij zijn bevoegd hun kracht te laten zien en kunnen daarbij geweld gebruiken. Denk ook aan het Engelse woord ‘army’ (leger), en het Franse woord armée (leger). Ook kennen we het spelletje ‘armpje-drukken’; kijken wie het sterkst is, wie heeft de meeste kracht?

De Hand van God

Alleen al ‘de hand’ komt 1600 keer voor in de Bijbel! De ‘Arm van God’, is beter bekend als de ‘Hand van God’. Aan het einde van de arm zit immers de hand! Ook de Hand van God is, als Persoon, de Heere Jezus Christus. Als God Zijn ‘uitgestrekte Hand aanreikt’, dan biedt Hij Genade aan. Genade vinden wij in de Heere Jezus Christus. Het Hebreeuwse woord voor hand is ‘jad’. Het woord is direct verbonden met ‘Jod’, wat weer verbastert is tot ‘Jood’. Dé Jood bij uitstek is de Heere Jezus Christus, Die Verlossing en Kracht geeft aan iedereen die op Hem vertrouwt. In het Nederlands kennen wij het woord ‘jatten’, als Jiddisch woord voor ‘handen’. “Blijf er met je jatten vanaf…’

Sterkte, Kracht, Macht

Psalm 136
11 En heeft Israël uit het midden van hen uitgebracht; want Zijn goedertierenheid is in der eeuwigheid.
12 Met een sterke hand, en met een uitgestrekte arm; want Zijn goedertierenheid is in der eeuwigheid

Dus Sterkte, Macht, en Kracht komen in de Bijbel vaak voor; dat God Zijn grote Kracht, Zijn uitgestrekte Arm heeft gebruikt om bijvoorbeeld Israël uit Egypte te verlossen. En bij de mens is het ook zo dat de arm krachtig is.

Strijd

Psalm 18
34 Hij maakt mijn voeten gelijk als der hinden, en Hij stelt mij (= David type van Christus) op mijn hoogten.
35 Hij leert mijn handen ten strijde, zodat een stalen boog met mijn armen verbroken is.(= ’ijzer met handen breken’ is voor de mens onmogelijk. Voor Gód is níets onmogelijk!)

Het aspect ‘strijd’ komt ook voor en valt eigenlijk onder ‘sterkte, kracht, en macht’. De arm en hand horen bij elkaar. Je vindt ze vaak samen in één vers. Met de handen strijden en een stalen boog met de armen doormidden breken, staat hierboven. Ook de mens gebruikt zijn armen en handen bij een ruzie, bijvoorbeeld om een tik uit te delen.

Heil

Psalm 98
1 Een psalm. Zingt den HEERE een nieuw lied; want Hij (de Heere God)heeft wonderen gedaan; Zijn rechterhand, en de arm Zijner heiligheid, heeft Hem (Christus) heil gegeven.

Psalm 77
16 Gij hebt Uw volk door Uw arm verlost; de kinderen van Jakob en van Jozef. Sela.

Het volgende aspect van de Arm en de Hand van God, is ‘Heil’ geven. ‘Zijn Heilige Arm heeft Heil gegeven’. Heil is verlossing. Op het hoogste niveau hebben de arm, en de hand, betrekking op God Zelf, en daarmee op Zijn Zoon.

Jesaja 52
10 De HEERE heeft Zijn heiligen arm ontbloot voor de ogen aller heidenen (= niet-Joodse Volkeren); en al de einden der aarde zullen zien het heil onzes Gods.

Heerschappij en Bescherming

Jesaja 40 (dit gaat over de Wederkomst van Christus, als Hij terugkomt met de Gemeente)
10 Ziet, de Heere HEERE zal komen tegen den sterke (= het beest; satan), en Zijn arm zal heersen; ziet, Zijn loon is bij Hem (Zijn Lichaam, de Gemeente), en Zijn arbeidsloon (= wedergeboren Joodse Volk, Israël) is voor Zijn aangezicht.
11 Hij zal Zijn kudde weiden gelijk een herder; Hij zal de lammeren in Zijn armen vergaderen, en in Zijn schoot dragen; de zogenden zal Hij zachtjes leiden.

Zijn Arm zal heersen, dus de arm heeft ook met heerschappij te maken. Er staat ook nog een ander aspect in bovenstaande verzen uit Jesaja 40: ‘Hij zal de lammeren in Zijn Armen vergaderen’. Zijn armen zorgen voor Bescherming, nadat Hij Zijn schapen met Zijn Armen bij elkaar heeft gebracht. ‘Veilig in Jezus’ Armen’. Veiligheid en Bescherming.

Heerlijkheid

In de Bijbel worden de armen ook in verband gebracht met ‘Heerlijkheid’.

Jesaja 63
11 Nochtans dacht Hij aan de dagen van ouds, aan Mozes en Zijn volk; maar nu, waar is Hij, Die hen uit de zee opgebracht heeft, met de herders Zijner kudde? Waar is Hij, Die Zijn Heiligen Geest in het midden van hen stelde?
12 Die den arm Zijner heerlijkheid heeft doen gaan aan de rechterhand van Mozes; Die de wateren voor hunlieder aangezichten kliefde opdat Hij Zich een eeuwigen Naam maakte?

De gordel

Bij de arm is de bovenkant de schoudergordel en bij de benen is dat de bekkengordel. Het aanhechtingspunt is in beide gevallen een gordel. Een gordel is een eenheid waaraan de armen en benen verbonden zitten. Het begrip gordel staat in de Bijbel voor een ‘krachtig geheel’; een gordel omringt. De gordel staat ook voor Gerechtigheid en Waarheid. Wij zouden ons omgorden met de Waarheid, en de Waarheid is ook Kracht.

Jesaja 11
5 Want gerechtigheid zal de gordel Zijner (= de Heere Jezus Christus, met name in Zijn Wederkomst) lendenen (staat in de Bijbel vaak voor voortplanting; lenden is eigenlijk onderrug) zijn; ook zal de waarheid de gordel Zijner lendenen zijn. (Gerechtigheid is Waarheid is Woord is Kracht)

LEES VERDER IN DE PDF De Bijbel en de arm, hand, been, en voet-PDF


De Bijbel en de arm, hand, been, en voet

De Bijbel en de arm, hand, been, en voet

Tags: , , ,

Reageren